Toelichting wand- en vloerafwerking woningen

In de regel worden woningen casco opgeleverd aan onze huurders. Dit betekent dat de huurder zelf moet zorgen voor de nodige afwerkingen in de woning. In de keuze voor het type wand- en vloerafwerking bent u aan de voorwaarden gehouden zoals die zijn opgenomen in uw huurovereenkomst. Deze toelichting is opgesteld om voor u te verduidelijken wat de mogelijkheden zijn.
Wandafwerking

De wanden van de verblijfsruimten (woonkamer en slaapkamers) en de verkeersruimten (hal, gang, overloop etc.) worden doorgaans behangklaar opgeleverd. De term behangklaar betekent dat kleine oneffenheden in de wand aanwezig kunnen zijn. De wanden zijn daarmee geschikt om te worden afgewerkt met behang. Over het algemeen geldt dat bij dikker behang en bij behang met een textuur de oneffenheden van de ondergrond minder opvallen. 

 1. Behang (papier)
  Papier behang is er in heel veel soorten en prijsklassen. Het voordeel van papier behang is dat het vocht op kan nemen en daardoor ook relatief eenvoudig weer te verwijderen is.
 2. Behang (vliesbehang)
  Het kenmerk van vliesbehang is dat het een vlieslaag heeft en dat het (anders dan bij papier behang) wordt aangebracht door de muur in te smeren met speciale lijm. Het voordeel van dit type behang is dat het veel sterker is dan papier behang. Het nadeel is dat het, omdat het geen vocht opneemt, zeer lastig te verwijderen is waarbij vaak schade wordt aangebracht aan de bouwkundige wanden. Ook vliesbehang is leverbaar in verschillende soorten en texturen. Vliesbehang met textuur (vaak vierkantjes) is behalve lastig te verwijderen ook nog lastig te repareren vanwege de onderbreking van de structuur. Daarom geven wij geen toestemming voor het aanbrengen van dit type behang.
 3. Renovlies
  Het aanbrengen van glad vliesbehang (zogenaamd renovlies) staan wij wel toe. Aangezien dit niet eenvoudig te verwijderen is moet dit wel vakkundig worden aangebracht.
 4. Stucwerk
  In een nieuwbouwwoning is veel vocht opgesloten. Het duurt lange tijd voordat al het vocht uit de woning is en daarbij komt het geregeld voor dat er krimpscheuren ontstaan in wanden of bij aansluitingen van wanden of van wanden met plafonds. Wij geven daarom geen toestemming voor stucwerk, mede omdat hetzelfde, vlakke eindresultaat kan worden bereikt met renovlies behang.
 5. Spackspuiten
  Met (spack) spuitwerk kunnen wanden relatief snel en goedkoop van een afwerklaag worden voorzien. Deze vorm van afwerking is echter niet te verwijderen, niet (onzichtbaar) te repareren en er kan vanwege de structuur ook niet overheen worden gehangen. Daarom geven wij geen toestemming voor spackspuiten.
 6. Sauswerk (schilderen)
  Zoals hiervoor omschreven zijn de wanden in de woning doorgaans behangklaar. Voor een goed en strak resultaat van sauswerk is een zogenoemde sausklare ondergrond nodig, wat een hoger afwerkniveau betreft. Het aanbrengen van sauswerk op de behangklare wanden is niet verboden maar u dient er rekening mee te houden dat het resultaat mogelijk niet bevredigend is door oneffenheden. Door het gebruik van bijvoorbeeld bekistingsolie in de ruwbouw dient u rekening te houden dat er vlekken kunnen ontstaan in het sauswerk. 
Vloerafwerking

De vloeren in de woning worden doorgaans casco opgeleverd (met uitzondering van de sanitaire ruimtes, welke worden voorzien van tegelwerk). Bij de meeste woningen bestaat de vloerconstructie uit betonnen vloerelementen waarover een dekvloer van zandcement is aangebracht. Deze dekvloer heeft een vlakheid die geschikt is om een bepaalde vloerafwerking aan te brengen, waarbij wel een ondervloer noodzakelijk is om eventuele oneffenheden te overbruggen.
De vloerafwerking moet te allen tijde los worden gelegd zodat er bij vertrek geen schade ontstaat aan de dekvloer. 

 1. Laminaat
  Tegenwoordig is laminaat de meest gekozen vloerafwerking en er zijn oneindig veel soorten verkrijgbaar variërend in prijs en kwaliteit. Het laminaat wordt d.m.v. een kliksysteem los gelegd op een ondervloer.
  Als uw woning is uitgerust met vloerverwarming dan moeten zowel de ondervloer als het laminaat hiervoor geschikt zijn.
  Als u in een appartement woont dan moet u een 10dB ondervloer toepassen met TNO keurmerk. Een goedgekeurde 10db ondervloer vermindert het contact geluid naar de onderburen aanzienlijk.
 1. Hout
  Een houten vloerafwerking is relatief kostbaar en daarom worden deze in huurwoningen minder vaak toegepast. Als u een houten vloer wilt leggen dan gelden hier in principe dezelfde voorwaarden als voor een laminaat vloer. Er zijn houten vloeren op de markt die geschikt zijn voor vloerverwarming. Laat u zich daarover goed informeren. Houten vloeren mogen uitsluitend zwevend worden gelegd (dus niet worden verlijmd op de dekvloer).
 2. Vinyl
  Ook vinyl vloeren zijn er in veel verschillende dessins. Toepassing van vinyl is toegestaan mits deze ook weer los wordt gelegd. Omdat vinyl van zichzelf een glad en zacht oppervlak heeft is meestal een egaliserend en sterke ondervloer nodig.
 3. PVC
  Vloerafwerking met PVC is de laatste jaren erg in populariteit gestegen omdat deze doorgaans sterk zijn, makkelijk zijn schoon te houden en minder gevoelig zijn voor vocht. De meeste PVC vloeren moeten echter worden verlijmd op de (geëgaliseerde) dekvloer, waardoor dit niet is toegestaan. Click PVC is wel toegestaan.
 4. Vloertegels
  Het afwerken van de vloeren met vloertegels is niet toegestaan omdat vloertegels niet zonder schade aan de dekvloer kunnen worden verwijderd.
 5. Vloercoating (epoxy of PU)
  Een vloercoating (gietvloer) is niet toegestaan omdat in de meeste gevallen de aanwezige ondergrond (dekvloer) niet vlak genoeg is om direct met een coating te worden afgewerkt. Tevens kan scheurvorming in de dekvloer niet worden uitgesloten en zullen eventuele scheuren ook in de vloerafwerking zichtbaar zijn. Indien met een egaline laag de vloercoating wordt aangebracht kan de vlakheid wel gehaald worden. Echter hiermee wordt een extra laag aangebracht wat in de toekomst bij andere afwerkvloeren problemen zal geven in hoogte bij bijvoorbeeld deuren.
 6. Tapijt
  Vloerafwerking met tapijt is toegestaan, ook weer onder voorwaarde dat dit los wordt gelegd en dus niet wordt verlijmd. Ook het spannen van het tapijt op spijkerlatten is niet toegestaan.